Henk Bleker: niet uit het veld te slaan.

Merijn van Nuland op erasmusjournalisten.nl

Het was een twijfelachtige eer: staatssecretaris Henk Bleker als het onderwerp van de ‘spotprent van het jaar 2011.’ Tekenaar Siegfried Woldhek beeldde hem uit als een nukkig boertje op klompen dat op een omgeploegd weiland een bloem de grond intrapt. Zo verplettert hij op symbolische wijze het laatste restje natuur. Met de handen in de zakken van zijn overall laat hij zien dat geen enkele vorm van kritiek hem uit het veld kan slaan.

Die reputatie komt niet uit de lucht vallen. Kijk maar naar het natuurbeleid. Bleker wil de subsidie voor natuur, regio en ruimte terugbrengen van 838 miljoen euro in 2012 naar 340 miljoen euro in 2016. Op natuur wordt zelfs 80 procent gekort, en is daarmee het zwaarst getroffen. Het akkoord viel bij verschillende provincies dan ook direct in slechte aarde. Na Noord-Brabant en Groningen vielen ook Friesland en Drenthe de minister af. Een gevoelige nederlaag, zou je zeggen. Maar Bleker zet zijn plannen onverminderd door.

Even zo ongeliefd maakte hij zich door zijn optreden in de kwestie Mauro. De jonge asielzoeker, plots symbool voor alle jonge asielzoekers die het land uit worden gezet, verdedigde zich met hand en tand in Pauw & Witteman. Schoolpleinen stroomden voor hem vol en petities werden getekend. Bleker, met zijn boerenverstand, wist dat mannen in nood maar naar één ding verlangen: een goede pot voetbal. Het briefje waarmee hij Mauro voor FC Twente – PSV uitnodigde bleef niet lang geheim. “Mooi niet”, dacht Mauro, en zette Bleker voor paal.

Ook internationale faam liet niet lang op zich wachten. Met onze Zuiderburen was afgesproken dat ter compensatie van het uitdiepen van de Westerschelde de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen terug zou worden gegeven aan de natuur. Bleker zette zijn hakken in het zand en weigerde. Terwijl hij door de Zeeuwen op handen werd gedragen, begonnen de Belgen zich te roeren. Alternatieve plannen werden door de Europese Commissie om zeep geholpen, maar weer wist Bleker van geen wijken: terwijl de controverses zich blijven opstapelen liet hij onlangs weten ‘in noodgevallen’ partijleider te willen worden voor het CDA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s