“Als de lichten doven breekt de pleuris uit”

Het Noorden van Rotterdam heeft gisteren een onrustige zondagmiddag en –avond gekend. In de wijken Schiebroek, Hillegersberg, Overschie en Prinsenland, als ook in het nabijgelegen Capelle aan de IJssel, viel om half vier in de middag de stroom uit. In totaal zijn zo’n 20.000 huishoudens getroffen. Pas tegen kwart over negen in de avond was de storing verholpen. Dit leidde tot diverse incidenten.

Merijn van Nuland op erasmusjournalisten.nl.

Manfred van der Wal van Golfcentrum Rotterdam in Hillegersberg-Zuid lijkt de schrik nog niet helemaal te boven. Eerder die avond braken onbekenden in op het terrein van de golfclub en reden weg met een van de terreinwagens. “Opeens waren er mensen met zaklampen op het terrein. Met hard toeteren hebben we ze uiteindelijk weggejaagd, maar de sleutel van de terreinwagen is afgebroken in het slot”, zegt hij terwijl hij de elektrische poort handmatig opent om zijn auto naar buiten te rijden. Hij schudt zijn hoofd: “Als de lichten doven breekt plots de pleuris uit.”

Verderop op de kruising van de Kastanjelaan met de Larikslaan strandde een tram. Tot laat in de avond stond deze nog op dezelfde plek te wachten op een noodaccu om weggereden te worden. Vervoersmaatschappij RET zette ondertussen extra bussen in om het vervoer weer op gang te brengen. Ook viel de straatverlichting uit, en moesten diverse mensen uit liften worden bevrijd.

Het nabijgelegen Sint Franciscus Gasthuis wist ‘binnen enkele seconden nadat de stroom uitviel’ over te schakelen op noodstroom. Patiënten en medisch personeel hebben naar eigen zeggen dan ook ‘nauwelijks hinder’ ondervonden van de storing. De politie surveilleerde de hele avond met extra mankracht in de getroffen wijken. Hierin werden zij ondersteund door hun collega’s van stadstoezicht.

De storing is ontstaan doordat er in korte tijd te veel spanning op het net stond, zo meldt netbeheerder Stedin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s