Bus 2 wil best weer aan de slag

ROTTERDAMSE WERKLOZEN ‘VERPLICHT’ DE KASSEN IN

“Hier komen de eerste gevangenen,” lacht de werkloze Angelo spottend als ‘zijn’ bus maandagmiddag door drie cameraploegen wordt opgewacht bij orchideeënkwekerij Levoplant in Honselersdijk. Nee, helemaal vrijblijvend is het uitstapje naar de kassen in het Westland niet, en dat stuit soms op weerstand. Maar de meeste passagiers van bus 2 willen best weer aan de slag.

Marco Florijn, de Rotterdamse wethouder voor Werkgelegenheid, stelde in december dat werklozen in zijn stad niet langer thuis op de bank konden blijven zitten. Daarom lanceerde hij het ambitieuze plan om ‘duizenden’ Rotterdammers met een uitkering aan het werk te krijgen in de kassen in het Westland, waar volgens hem nog werk genoeg te vinden was. Op een voorlichtingsbijeenkomst op 18 maart kreeg de eerste groep te horen dat zij de kassen in moeten.

‘We maken hier planten’

En dus stapt op maandagmorgen een eerste lichting van zo’n 375 Rotterdamse uitkeringstrekkers op een achttal bussen. Tegelijkertijd vertrekken er groepen uit de gemeenten Den Haag, Delft en Westland. Wie niet op komt dagen, wordt in het ergste geval gekort op de uitkering. “Maar we snappen echt wel dat een alleenstaande moeder niet in de kassen kan komen werken,” verzekert Monique Backx van Werkplein Rotterdam, dat namens de gemeente werkzoekenden aan de slag helpt.

“Welkom bij Beekenkamp Groente- en Sierplanten,” zegt marketing manager Rob van der Helm als de passagiers van bus 2 zijn uitgestapt en nog een beetje onwennig om zich heen kijken, “Wij maken hier planten.” Na nog geen halfuur onderweg te zijn geweest staan de Rotterdammers plotseling tussen de langgerekte glazen kassen in Maasdijk, waar de eerste groep arbeiders al aan het schaften is. “Moeten we echt met deze Polen samenwerken?,” wordt er argwanend gevraagd.

Goedkope arbeid

Niet veel later luisteren de meeste van de dertig Rotterdammers echter geïnteresseerd naar het praatje over het productieproces van de kweekplanten. “Dit is een locatie waar de cyclamen goed groeien, dus daarom telen we hier de cyclamen,” verduidelijkt bedrijfsleider Marc Balemans aan de groep. Een 55-jarige oud-havenarbeider heeft zijn camera zelfs meegebracht om een paar plaatjes te kunnen schieten. Alleen als Mary J. Blidge over de radio klinkt verliezen sommigen de concentratie en beginnen mee te neuriën.

Michiel, die Journalistiek op het HBO heeft gedaan maar geen werk kon vinden, vertrouwt het zaakje niet: “We moeten hier eerst een maand proefdraaien om onze uitkering te behouden. Dat is wel hele goedkope arbeid voor de werkgever. Pas daarna gaan we geld verdienen, als we tenminste worden aangenomen.” Voor Sebastiaan, met armen vol tatoeages van zijn vrouw Miranda en een zekere Debra (‘een verre vriendin’), voelt het ‘alsof ze geen keus hebben.’ Maar mochten ze een baan kunnen krijgen, dan willen Michiel en Sebastiaan allebei best bij Beekenkamp werken.

‘Koos Werkloos’

Anderen staan zelfs te popelen om aan de slag te gaan. Betty nam drie maanden geleden ontslag bij de kinderopvang. “Mijn laatste loonstrookje was 68 euro. Daar kun je toch niet ook nog eens een kind van onderhouden?” Maar Betty is vastberaden weer aan de slag te gaan. Ook in de kassen? “Ook in de kassen. Ik heb al van alles gedaan, dus dit kan er ook nog wel bij. En je moest eens weten hoeveel administratieve rompslomp er bij zo’n uitkering komt kijken. Nee, laat me dan maar werken.” Alleen het vervoer van en naar de kassen is voor velen een probleem. “Maar we hebben de wethouder gevraagd om in ieder geval in de proefperiode bussen in te zetten,” voegt Monique Backx toe.

Ook Celus gaat graag weer aan de slag. Hij is naar eigen zeggen nog steeds ‘Koos Werkloos’, al weet hij met wat steun van schuldhulp wel langzaam uit het dal te klimmen. “Weet je, ik kan niet met geld omgaan. Dat ging goed zolang ik werk had,” zegt hij. “Toen ik mijn baan verloor werd heb ik op een gegeven moment toch maar de Mercedes 190E de deur uit gedaan, want die dronk meer dan zijn baasje. Mocht ik werk vinden, dan koop ik wel een Panda of zo.”

Droomvlucht

Bij orchideeënkwekerij Levoplant hebben ze al de nodige ervaring met werklozen. Vergelijkbare projecten liepen eerder fout, geeft directielid Ron Fransen toe. “Dat was vooral een mentaliteitskwestie van de nieuwe werknemers. Ook waren ze toen slecht geïnformeerd over wat hen te wachten stond in de kassen.” Volgens Monique Backx is dat nu anders: “We moeten ook wel, want als het nu niet goed gaat dan zullen de werkgevers later niet bereid zijn nog eens met ons in zee te gaan.”

Ook laten ze bij Levoplant direct weten dat er geen openstaande vacatures zijn. Jammer voor Betty, want zij merkt op dat de lopende banden vol felgekleurde planten ‘wel iets weg hebben van de droomvlucht in de Efteling.’ De werknemers, die stokjes in bloempotten steken, blijken bij navraag stuk voor stuk Polen te zijn. “Die zijn niet in vaste dienst, maar komen via het uitzendbureau,” legt Léon van der Voort, de zoon van de oprichter van het familiebedrijf, uit. “Dat is een stuk goedkoper dan in vaste dienst.”

Geen vast contract

Voor de werkgever misschien handig, maar voor de deelnemers aan de bustour juist onderdeel van het probleem. Zij krijgen met een beetje geluk wel tijdelijke contracten aangeboden, maar vaste contracten met meer financiële zekerheid zijn veel schaarser. Ook de bustour kan hoogstens een tijdelijk contract van zes maanden opleveren. Jolanda, een vrouw van middelbare leeftijd, somt op waar ze allemaal al kortstondig heeft gewerkt: “in de haven, in de schoonmaak, als gastvrouw voor buitenlandse truckers, van alles.” Toch zit ze, tussen die baantjes in, al 22 jaar in de bijstand.

Door het vele vruchteloze solliciteren kent haar vriendin Lisette haar Burger Service Nummer inmiddels uit het hoofd. “Het is soms om moedeloos van te worden,” zegt ze. “Zelfs een schoonmaker moeten tegenwoordig allerlei diploma’s hebben. Vind je het gek dat sommigen niet meer gemotiveerd zijn om werk te zoeken?” Een beetje hulp van de gemeente bij het vinden van een baan komt volgens haar dus niet ongelegen.

Selectie

En degenen die enthousiast zijn geworden van het bezoek aan de teler? Zij kunnen hun motivatiebrief en C.V. inleveren. Koos Kamps, hoofd van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Rotterdam en organisator van de dag: “Een commissie van werkgevers en ambtenaren maakt een selectie uit de motivatiebrieven. Hopelijk worden nog deze week de eerste sollicitatiegesprekken gehouden.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s