Nu de kaaskoppen nog

“Weten jullie nog dat scrubben een rage was?,” vraagt de Marokkaans-Nederlandse cabaretier Salaheddine Benchikhi donderdagavond aan zijn publiek. “In Marokko pakte mijn moeder altijd een steen langs de weg. Dat was pas scrubben!” Het publiek in de grote zaal van Theater Zuidplein joelt en tiert en stampt met de voeten op dit feest der herkenning: zij hebben allemaal zo’n moeder of oma. Maar kan Salahedinne, koning van de inside jokes, de nieuwe Najib Amhali worden?

Weer kreeg hij het voor elkaar: na een stijf uitverkochte première op 8 januari, lukte het Benchikhi (1980) donderdag opnieuw om met zijn show ‘Salaheddine on Stage’ alle 585 stoelen van Theater Zuidplein bezet te krijgen. In zijn voorstelling analyseert de cabaretier de Marokkaanse Nederlander van nu: met name de tweede en derde generatie Marokkanen staan centraal. En dat blijkt vooral interessant voor die Marokkanen zelf: op drie ‘Hollanders’ en een handjevol Turken na, zijn zij het toch vooral die komen kijken hoe de oud-columnist van Marokko.nl zich op het podium weet te houden.

Zoals gebruikelijk in zijn shows, begint Salaheddine de avond in de huid van het typetje Moussi el Kandoussi. In zijn trainingspak en met een Nike-petje op het hoofd, is hij volgens toeschouwster Fatima ‘een echte Rotterdamse Marokkaan.’ Waar zelfs oude rotten als Youp van ’t Hek en Freek de Jonge af en toe nog moeite hebben om het stijve Hollandse publiek op kamertemperatuur te krijgen, ligt hier de hele zaal plat zodra Moussi zijn mond opentrekt. Met een vet Marokkaans accent maakt hij de ene slapstick na de andere, en de interactie met de zaal doet de rest. Een paar ballen op de man worden daarbij niet geschuwd: “Dus die jongen vraagt aan mij wat de kenmerken zijn van een goede man? Waarom vraag je dat? Jij moet zoeken naar de goede kenmerken in een vrouw!”

Maar vooral tijdens het tweede gedeelte van zijn show, als Salaheddine weer gewoon Salaheddine is, wordt duidelijk waarom hij niet de nieuwe Najib Amhali is. ‘Salam Aleikum,’ klinkt het als hij het podium opkomt, waarop de zaal antwoordt met ‘Aleikum Salam.’ Dan zet hij een boom op over het woord ‘shur,’ wat in het Arabisch zwarte magie betekent. Regelmatig praat de komediant de zinnen met straattaal aan elkaar. Toeschouwer Rachid: “Dat is allemaal zo herkenbaar voor ons. Hij praat over hoe we met onze ouders omgaan, met school, dat soort dingen.” De Turks-Nederlandse Fatma valt hem bij: “Of de blik van de moeder van het gezin als haar dochter net iets te wild danst op een feestje. Dat gebeurt niet in Nederlandse gezinnen, dit is echt allochtonenhumor.”

Een tweede verschil met zijn collega Najib Amhali is dat Salaheddine de neiging heeft op het slapstick-niveau te blijven hangen. In tegenstelling tot Amhali doet hij geen uitgebreide pogingen je dieper een verhaal in te trekken. Politieke of controversiële grappen worden dan ook zorgvuldig uit de weg gegaan. De naam Wilders wordt niet genoemd: dit is een avondje weg van het beladen integratiedebat. Ook zul je Salaheddine, die tevens medeoprichter is van de controversiële Islamitische website Elqalem, geen lans horen breken voor progressieve issues: “Je komt bij Marokkaanse ouders gewoon niet aan met verhalen over de evolutietheorie, laat staan over homoseksualiteit.” De zaal juicht instemmend.

Een van de laatste publieksvragen die aan het typetje Moussi gesteld wordt, luidt: “Waarom ben je zo succesvol?” Even lijkt Salaheddine van zijn à propos, dan besluit hij in de rol van straatschoffie te blijven: “Hoezo succesvol? Ik ben een gewone Marokkaan.” Maar stiekem zal hij ook wel weten, dat dat hem juist zo succesvol maakt. Want de ‘gewone Marokkaan’ Salaheddine is heel erg herkenbaar voor die andere Marokkanen in de zaal. Tegelijkertijd is dat wat zijn opmars naar landelijk succes in de weg staat, want voor de kaaskop is zijn show nog altijd een ver-van-zijn-bed-show.

Salaheddine on stage is de komende maanden nog te zien in Harderwijk, Den Haag, Antwerpen en Amsterdam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s