Nico Adriaans Stichting vreest toename overlast drugsgebruikers

De Nico Adriaans Stichting vreest een forse toename van overlast door drugsverslaafden in Rotterdam. De stichting verhuist woensdag van de locatie aan de Couwenburg naast het spoor, naar een pand aan de Vijverhofstraat. Na aandringen van omwonenden mogen daar maar 60 van de huidige 150 verslaafden en zwervers worden opgevangen. En dat gaat ook nog eens gepaard met forse bezuinigingen op de verslavingszorg. Wethouder Florijn (PvdA) van Sociale Zaken en de Rotterdamse Leefbaar-fractie spreken tegen dat dit zal leiden tot problemen.

“Hier zien we het door de vingers dat er af en toe gedeald wordt. Maar veel van de mensen die we nu nog opvangen, zullen hun dope binnenkort ergens anders vandaan moeten halen. Ergens waar we ze niet meer in de gaten kunnen houden,” verzucht beleidsmedewerkster Ellen de Heer, een dag voordat de gasten van de dagopvang te horen krijgen wie wel en wie niet mee mag verhuizen naar de Vijverhofstraat. “Degenen die we niet op kunnen vangen, zullen onvermijdelijk in contact komen met de politie. En dan heb ik het nog niet eens over de eenzaamheid die ze waarschijnlijk tegemoet treden.”

Alleen de zestig zwaarste gevallen zijn welkom op de nieuwe locatie. Niet omdat er ruimtegebrek is aan de Vijverhofstraat, maar omdat omwonenden bang zijn voor overlast. Daarom heeft de gemeente, die het pand aan de stichting verhuurt, concessies moeten doen in de zoektocht naar een nieuw onderkomen. Wethouder Marco Florijn van Sociale Zaken geeft toe dat de komst van de daklozen in eerste instantie ‘zeer grote weerstand’ bij omwonenden opriep. Niet alleen het aantal bezoekers, maar ook de openingstijden zijn daarom sterk teruggebracht. De Heer: “Op de locatie aan het spoor zijn we geopend van 8 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds, op de nieuwe locatie zal dat van 10 uur tot 5 uur zijn. De rest van de tijd staan deze mensen op straat, met alle gevolgen vandien.”

Eerder al is er fors gesneden in de gemeentelijke subsidie voor de Nico Adriaans Stichting, waar volgens De Heer ook illegalen welkom zijn. Een andere locatie van de stichting, aan de Smirnoffweg, moest zijn deuren toen sluiten. Met name de Leefbaar-fractie riep daartoe op. “Leefbaar Rotterdam heeft gewoon niets met onze doelgroep,” meent De Heer, “Van hen mogen ze allemaal de Maas in.” Een beetje gemakkelijk vindt ze die kritiek wel: “Het zijn hier bijna allemaal verslaafden, die hebben natuurlijk wel wat anders aan hun hoofd dan demonstreren tegen dit plan. Maar Leefbaar Rotterdam beseft niet dat de overlast op de lange termijn meer kost dan het subsidiëren van onze stichting.”

De Leefbaar-fractie zegt zich niet te kunnen vinden in deze kritiek. In een reactie noemt raadslid Michel van Elck het een ‘verkeerde gedachte’ dat zijn partij niets met de doelgroep zou hebben: “Leefbaar wil de stad beschermen tegen overlast door drugsgebruikers, maar daarnaast wil Leefbaar deze mensen ook tegen zichzelf beschermen.”

De bezuinigingen zijn volgens Van Elck doorgevoerd uit efficiëntieoverwegingen: “Het is een misvatting dat er geen ruimte voor deze daklozen is. Die is er wel, want er was het afgelopen jaar geen nacht dat alle plekken in de nachtopvang gevuld waren. En 15 procent van de kosten worden gemaakt door het opvangen van illegalen. Dat moet gewoon niet kunnen: het geeft hen alleen maar valse hoop, en heeft ook nog eens een aanzuigende werking.”

Wethouder Florijn onderschrijft in een reactie dat er voldoende locaties zijn waar dak- en thuislozen opgevangen kunnen worden. Dat was voor hem aanleiding om de nachtopvang aan de Smirnoffweg weg te bezuinigen. Hij ziet het dan ook niet gebeuren dat er extra overlast zal komen nu er minder mensen opgevangen kunnen worden in de dagopvang van de Nico Adriaans Stichting. Florijn: “Voor veel van de 150 bezoekers is het geen bittere noodzaak om mee te mogen verhuizen. Zij hebben namelijk eigen woonruimte, en komen slechts af en toe naar de Couwenburg.”

De locatie aan de Couwenburg zal volgens de gemeentelijke structuurvisie plaatsmaken voor ‘hoogwaardige stadsontwikkeling’. Alleen de moestuin achter het complex (zie kader) zal naar alle waarschijnlijkheid behouden blijven.

Jan en Janneman kunnen in de moestuin hun ei kwijt

“Het is echt bizar,” zegt Jan peinzend. “Alle mensen die in onze moestuin werken heten Jan.” Hij kuiert door het tuintje tussen het spoor en de dagopvang van de Nico Adriaans Stichting. Het is waarschijnlijk het enige dat behouden blijft als de opvang wordt gesloopt. In grote koffieblikken staan zijn kruidenplanten opgesteld. “Wie kan dat nou zeggen, een tuintje midden in de stad?,” zegt de man die ook wel ‘de cowboy’ wordt genoemd, naar zijn lange bakkebaarden, spitse sikje en vilten hoed. “Hier kan ik lekker onthaasten. Het slaat alleen niet zo aan bij de andere gebruikers, die willen alleen maar drugs scoren. Blij toe, anders bleef er geen werk voor ons over.”

Met ‘ons’ bedoelt Jan behalve zichzelf ook zijn goede vriend Jan, die zojuist de tuin is binnengelopen. “Maar iedereen noemt hem Janneman,” verduidelijkt Jan. ‘Janneman’ heeft zijn leren jack volgehangen met roestige ijzeren buttons. Zijn wangen staan bol van de onuitgepakte paaseitjes. “Hier kan ik mijn ei kwijt. We doen het hier allemaal zelf: knotten, planten, fotosynthese, al die rotzooi.” Midden in de tuin kraait een haan in een reusachtig kippenhok, zonder zich iets aan te trekken van de Thalys die in zuidelijke richting voorbij raast.

Dan een verschrikte kreet: “Een van de kuikentjes is weg!” De blonde vrouw bij het door Jan getimmerde ‘kippenpaleis’ is zichtbaar bedroefd: “Onder die kip zitten maar drie kleintjes. Zou de vierde misschien onder die andere kip schuilen?” Haar buurman heeft de kunst van het troosten nog niet helemaal onder de knie: “Nee joh, die zou dat nooit toelaten. Die maakt ‘m gegarandeerd af.” De vrouw kijkt nog ietsje bedroefder. Janneman vertelt intussen dat hij best ook wat groters in zijn tuintje zou willen hebben dan alleen maar die kippen. Een schaap bijvoorbeeld. Jan ziet dat niet zitten: “Als jij een teek wil, moet je een schaap nemen. Wat zijn dat toch een stelletje vieze beesten.”

Bij een piepklein vijvertje ter grootte van een stoeptegel houdt Jan even stil. “Hier hadden we eerst twee eenden, een mannetje en een vrouwtje,” zegt hij op een waardige toon. “Totdat een paar van die mafkezen van binnen ze hebben weggejaagd.” Nu kweekt hij er samen met nog een Jan, een biologisch boer uit de omgeving, waterplantjes. Duiven zijn duidelijk minder welkom. Die vreten het kippenvoer op, en ‘die rotbeesten zijn ook nog eens stuk voor stuk mismaakt.’ Jan: “Soms zitten ze daar bovenop de brug te wachten, met wel veertig man. En Janneman heeft geen geduld, dus die gooit het kippenvoer op de grond en loopt meteen weg. Je kunt beter blijven staan, want dan durven de duiven niet te komen.”

Of Jan en Janneman bang zijn dat ‘hun’ tuintje toch nog het veld moet ruimen voor nieuwbouw? Jan blijft er koel onder: “Weg is weg. Wat je opbouwt, wordt meestal toch wel weer afgebroken, zo gaat dat altijd. Ik ben blij dat ik dit nog mag doen, maar dood gaan we allemaal. De tuin ook.” Janneman, nog steeds met zijn mond vol, mompelt van niet. “Ja hoor, Janneman denkt weer dat hij het eeuwige leven heeft,” zegt Jan enigszins geërgerd, “Jongen, ik heb medelijden met jou, met je onsterfelijkheid.” Maar Janneman is onverstoorbaar: “Jan, ga je nog een beker cola voor me halen?,” vraagt hij. Jan kijkt hem aan. “Ik ben toch zeker geen hoerenjong?,” zegt hij dan, en loopt weg om cola te halen.

Een man in een grijze wollen trui loopt voorbij om de kuikentjes te bekijken. Nog een Jan? Jan kijkt even op van zijn plantjes, en zegt dan beslist: “Nee, dat is toevallig Henk.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s