Brede universiteit heeft gunstige uitgangspositie voor innovatie

Brede universiteiten met veel aandacht voor fundamenteel onderzoek hebben de beste kans om bij te dragen aan economische innovaties, bijvoorbeeld in de life en data sciences. Dat zegt hoogleraar Simcha Jong in zijn oratie op 14 november.

Nederland telt veel brede onderzoeksuniversiteiten die zowel alfa-, bèta- als gammawetenschappen in huis hebben. Die universiteiten hebben een streepje voor als het aankomt op industriële innovaties, betoogt hoogleraar Science Based Business Simcha Jong. Zeker in vergelijking met landen als Duitsland en Frankrijk, waar toponderzoek vaak is georganiseerd in gespecialiseerde onderzoeksinstituten buiten de universiteiten.

Groot voordeel
‘Er komt tegenwoordig veel kijken bij het ontwikkelen van high-tech producten’, zegt Jong. ‘Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuw medicijn. Bedrijven hebben expertise nodig uit de biochemie, biofysica, bioinformatica, bioengineering, et cetera. En dat is alleen nog maar de ontdekkingsfase. In de ontwikkelingsfase hebben zij kennis nodig over projectmanagement, marketing, ethiek, regulering, en ga zo maar door. Breed georiënteerde universiteiten hebben al die kennis in huis, waardoor ze een groot voordeel hebben ten opzichte van concurrenten elders.’

Topsectoren
Jong ziet een aantal uitdagingen om beter te profiteren van deze goede uitgangspositie. De teruglopende steun voor fundamenteel onderzoek bijvoorbeeld. Grote wetenschapsfinanciers als NWO besteden meer en meer van hun beperkte middelen aan toegepaste wetenschap, ofwel onderzoek waarvan de toepassingen van te voren duidelijk zijn. Op een totaalbudget van 800 miljoen euro besteedt NWO dit jaar 550 miljoen aan de zogeheten Topsectoren, onderzoeksgebieden ‘waar het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd in uitblinken’.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s