‘Dekoloniseer de botanische schatkamer’

De schatkamers van de Leidse Universiteitsbibliotheek en Naturalis hebben prachtige historische collecties met gedroogde planten en botanische tekeningen. Bijzonder hoogleraar Tinde van Andel gaat ze onderzoeken. Oratie op 6 januari.

De Gouden Eeuw was niet alleen een bloeiperiode voor de Nederlandse handel. Ook het wetenschappelijk onderzoek liftte mee op de overzeese handel en veroveringsdrift van de West- en Oost-Indische Compagnie. Europese botanici verzamelden gedroogde planten van over de hele wereld. Die werden al sinds de eerste helft van de zestiende eeuw ondergebracht in herbaria. Ook maakten ze veel tekeningen van planten. Een belangrijk deel van die collecties bevindt zich momenteel in de Leidse Universiteitsbibliotheek en Naturalis Biodiversity Center.

Hogeresolutiefoto’s
‘De komende jaren zullen we deze een deel van de botanische en cultuurhistorische schatkist digitaliseren en onderzoeken’, zegt Tinde van Andel. Zij is sinds 1 september 2015 bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Botanie en Tuinen op de Clusiusleerstoel (zie hieronder). Naturalis en het Leidse Centre for Digital Scholarship ontwikkelen een webomgeving waarop hogeresolutiefoto’s van de planten en de bijbehorende omschrijving voor iedereen toegankelijk worden. ‘Zo komen de vaak eeuwenoude afbeeldingen en herbariumexemplaren beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.’ Omdat vaak niet bekend is wie de planten wanneer heeft verzameld of getekend, werkt Van Andel samen met kunst- en wetenschapshistorici. ‘Alleen samen kunnen de voetsporen van de ontdekkingsreizigers traceren’.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s