Grenzen aan de grens

Het aantal vluchtelingen naar Europa nam de afgelopen jaren flink toe. De Europese Unie controleert de grenzen met patrouilleboten, grenswachten en hekwerken. Maar grenzen zijn nooit potdicht en het huidige grensbeleid werkt zelfs averechts, menen Nederlandse migratiewetenschappers.

Uitpuilende kampen op de Griekse eilanden, een krottenwijk in de Franse kustplaats Calais en honderden wrakkige bootjes op de Middellandse Zee: de laatste jaren werd Europa geconfronteerd met een ongekende toestroom van vluchtelingen. Alleen al in 2014 en 2015 kwamen er zo’n 1,75 miljoen mensen binnen. De Europese Unie doet er alles aan om dat aantal terug te dringen. Op de Middellandse Zee patrouilleren marineschepen en kustwachtvliegtuigen van het grensbewakingsagentschap Frontex. En sinds maart mag Griekenland ‘irreguliere’ immigranten terugsturen naar Turkije.

Dit ontmoedigende grensbeleid werkt niet meer, zeggen verschillende Nederlandse migratiewetenschappers. Politiek geograaf Henk van Houtum en migratiehistoricus Leo Lucassen publiceren in oktober het boek Voorbij Fort Europa: een nieuwe visie op migratie. Daarin doen zij tien aanbevelingen die het huidige grensbeleid van de Europese Unie flink op zijn kop zetten. De migratiewetenschappers stellen bijvoorbeeld voor om arbeidsmigratie en ongedocumenteerde migratie te legaliseren. Ook roepen ze op om buiten de EU plekken in te richten waar mensen asiel kunnen aanvragen zonder eerst de gevaarlijke oversteek naar Europa te maken.

Lees verder in KIJK Magazine 2/2017.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s