Elitecultuur: verbinder of verdeler?

Kan interesse in high culture mensen met verschillende sociaaleconomische achtergronden met elkaar verbinden? socioloog roza Meuleman van de radboud universiteit onderzoekt het met een veni-beurs van NWO.

Houd je van de schlagers van Frans Bauer? Of luister je liever naar de pianostukken van Mozart? Dat is grotendeels een persoonlijke keuze: over smaak valt immers niet te twisten. Maar je culturele interesse beïnvloedt wel met wie je omgaat, en wie met jou wil omgaan. Mensen herkennen en selecteren elkaar op basis van gedeelde smaak. Je culturele keuzes kunnen dus invloed hebben op je carrièrekansen en inkomen.

De komende drie jaar onderzoekt socioloog Roza Meuleman het verband tussen iemands persoonlijke culturele voorkeuren en de sociaaleconomische positie van de mensen in zijn of haar netwerk. Ook bekijkt ze wat de gevolgen daarvan zijn voor het uiteindelijke opleidingsniveau, de beroepskansen en het inkomen van de persoon in kwestie. Haar focus ligt op interesse in ‘elitecultuur’, zoals bezoeken aan theatervoorstellingen, klassieke concerten of musea. Cultuur met een grote C dus.

Lees verder in Hypothese, het relatiemagazine van NWO.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s