Verborgen beeldverhaal teruggetoverd

Er zijn maar weinig documenten zo waardevol als de Codex Añute uit 1560, afkomstig van de Mixteken, een Indiaans volk dat nog steeds in Mexico leeft. Het is een van de slechts twintig precolumbiaanse manuscripten van inheemse Mexicanen die nog bestaan. De rest verdween op de brandstapels van de Spaanse veroveraars of ging in de daaropvolgende eeuwen verloren.

Nu blijkt dat de toch al zeldzame Codex Añute een extra geheim bij zich draagt. Onder de bovenste verflaag zit namelijk nóg een laag met illustraties. Promovendi Ludo Snijders (Universiteit Leiden) en Tim Zaman (TU Delft) legden deze verborgen afbeeldingen bloot met behulp van een zelfgebouwde hyperspectrale camera. Dankzij die camera
kun je diepere lagen bekijken zonder dat je de bovenste laag beschadigt.

Lees verder in Hypothese, het relatiemagazine van NWO.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s