De psychologie achter een hard politiek debat

De toon van het politieke debat verhardt, ook in Nederland. Dat komt volgens hoogleraar Klinische Psychologie Willem van der Does onder meer doordat emoties in het stemhokje veel belangrijker zijn dan rationele overwegingen. ‘Je kunt niet blijven judoën als er ook een kickbokser meedoet.’

Donald Trump gaf haast Suske-en-Wiske-achtige bijnamen aan zijn tegenstanders: Crooked Hillary, Lyin’ Ted en Low Energy Bush. Deze tactiek heeft bijgedragen aan zijn overwinning, denkt Van der Does. ‘Als geen ander wist hij zwakke plekken bij zijn tegenstanders te detecteren, om die met een welgekozen bijnaam en eindeloze herhalingen bij het publiek in te peperen. Het is voor de tegenstander bovendien erg moeilijk om zich daaraan te ontworstelen. Bij verkiezingen waarbij kiezers gedreven worden door angst – zoals ook nu – is het essentieel om als sterk leider over te komen. Een aanval op de man of vrouw kan dat beeld flink beschadigen.’

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s