Simsalaspin

‘Griffoendor!’ Met die uitspraak plaatste de Sorteerhoed Harry Potter in een van de vier afdelingen van toverschool Zweinstein. Wetenschappers stonden onlangs dan ook vreemd te kijken toen ze een spin ontdekten die sprekend op die pratende hoed lijkt. De rug van het beestje is namelijk kegelvormig, met aan het uiteinde een naar beneden gedraaide punt. De wetenschappers besloten de spin daarop Eriovixia gryffindori te dopen, ofwel de Griffoendor wielwebspin. De echte functie van de ‘hoed’ is overigens minder magisch: waarschijnlijk probeert de spin zoveel mogelijk op een blad te lijken, waardoor roofdieren hem minder snel zien. Nadat ze van het nieuws gehoord had, tweette Harry Potter-schrijfster JK Rowling dat ze ‘zeer vereerd’ was dat de spin naar een personage uit haar boeken is vernoemd. En de wetenschappers? Die zijn maar wat blij met alle aandacht voor hun ontdekking.

Deze en andere nieuwsberichten schreef ik voor Know How 2/2017.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s