De martelaar is zelden een vrouw

Vrouwen spelen in de Iraanse literatuur over de Iran-Irakoorlog (1980-1988) een belangrijke rol achter het front. Maar verhalen over vrouwen als martelaar zijn een zeldzaamheid. Saeedeh Shahnahpur houdt er 16 februari een lezing over.

Het is ongetwijfeld één van de smerigste oorlogen van de afgelopen decennia: de oorlog tussen Iran en Irak. In de jarenlange strijd zette het leger van Saddam Hoessein op grote schaal gifgas in, en werden steden aan beide zijden van de grens aan gruzelementen geschoten. Toen de rook boven het slagveld in 1988 eindelijk optrok, vielen er zo’n 1,6 miljoen dodelijke slachtoffers te betreuren.

Ayatollah
‘Na de oorlog beschreven veel Iraanse auteurs hoe vrouwen deelnamen aan de verdediging van het land. Vooral hun taak achter het front kreeg veel aandacht, bijvoorbeeld het verzorgen van gewonde soldaten. Maar hun martelaarschap is een zeldzaam thema,’ zegt Saedeh Shahnahpur. Zij houdt over het onderwerp op 16 februari een openbare lezing. Dat doet ze in het kader van de What’s New-lezingen van islaminstituut LUCIS.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s