Met replica’s het raadsel oplossen

Archeoloog Virginia García-Díaz maakte replica’s van oeroude gebruiksvoorwerpen om Noord-Hollandse nederzettingen uit de Touwbekercultuur te bestuderen. Promotie op 23 februari.

Vlak voor het aanbreken van de Bronstijd werd een groot deel van Noord-Europa bewoond door mensen van de Touwbekercultuur. Deze cultuur strekte zich uit van Rusland tot de drassige kust van Noord-Holland. Bij het bestuderen van de Touwbekercultuur hebben eerdere wetenschappers zich vooral gericht op de kenmerkende graven: aarden heuvels waarin de dode werd begraven, samen met waardevolle voorwerpen zoals strijdbijlen voor de mannen en de typische aardewerken touwbekers voor vrouwen.

Belangrijke rol
‘Er is echter weinig onderzoek gedaan naar het dagelijks leven tijdens de Touwbekercultuur,’ zegt archeologe Virginia García-Díaz. ‘Dat is jammer, want het gaat om een cultuur die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Europa en meer specifiek van Noord-Nederland.’ Dankzij een beurs van NWO kunnen wetenschappers uit Leiden en Groningen nu de eerder gevonden Touwbekernederzettingen opnieuw bestuderen.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s