Nieuwscheckers: zo word je een luis in de pels

Met de verkiezingen in aantocht doen politici regelmatig gewaagde uitspraken voor electoraal gewin. Leidse journalistiekstudenten checken in hoeverre die beweringen kloppen.

Serveren steeds meer schoolkantines alleen nog maar halalvlees? En is het aantal abortussen onder jonge vrouwen gestegen? Het zijn zomaar twee stellingen die politici onlangs deden, in het heetst van de verkiezingsstrijd. Maar kloppen ze? Bijna veertig studenten van de master Journalistiek en Nieuwe Media sloegen aan het factchecken, en concludeerden: regelmatig nemen de politici een loopje met de waarheid. Initiatiefnemer en docent online journalistiek Alexander Pleijter licht toe.

Vertel: wie zijn de Nieuwscheckers?
‘Het project Nieuwscheckers bestaat al sinds 2009. Op dat moment besloten we dat het goed zou zijn als studenten de producties van ‘echte’ journalisten tegen het licht zouden houden. Is het nieuwsbericht een keurige afspiegeling van de waarheid, of valt er toch nog wat op af te dingen? Op die manier leer je studenten om overal vragen bij te stellen, om een kritische grondhouding aan te nemen. Bovendien doet factchecken een beroep op de onderzoeksvaardigheden van onze studenten. Het checken van uitspraken van landelijke politici is echter nieuw. Dat doen we nu in aanloop naar de landelijke verkiezingen op 15 maart, in samenwerking met EenVandaag.’

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s