Studeren met een beperking: ‘Toegankelijkheid alleen is niet voldoende’

Hoe maken we studeren gemakkelijker voor studenten met een functiebeperking? Die vraag staat centraal tijdens een openbare conferentie op 20 april. Romke Biagioni (Fenestra) vertelt waarom deze conferentie hard nodig is. Kom jij ook?

Waarom wordt  deze conferentie georganiseerd?
‘Aan de Universiteit Leiden heeft naar schatting zo’n tien procent van de studenten een functiebeperking. In totaal zijn dat zo’n 2600 mensen. Sommige van hen hebben een fysieke handicap, maar een groot deel kampt juist met een minder zichtbare beperking zoals ADHD of reuma. Bijna al deze studenten ondervinden op één of andere manier hinder bij het studeren of het studentenleven. Die problemen los je niet op door alleen de toegankelijkheid van gebouwen te verbeteren. Je moet ook zoeken naar ondersteuning op maat. Daar willen we met deze conferentie aan bijdragen.’

Waarom is dit het juiste moment?
‘In 2016 namen de Verenigde Naties een verdrag aan om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Dat vereist bijvoorbeeld dat studenten in principe niet meer zelf om hulp hoeven te vragen, maar dat de instelling het gesprek daarover faciliteert. Het College van Bestuur heeft de problematiek al langer op het netvlies, maar dit VN-verdrag is een goede stok achter de deur om in actie te komen.’

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s