Zo voelt het om te studeren met een beperking

Zeker honderd mensen namen op 20 april deel aan de conferentie Studeren met een functiebeperking. Tientallen studenten deelden hun ervaringen. ‘Ik heb liever dat je het honderd keer aan me vraagt, dan dat je iets voor mij invult.’

‘Je kunt niet alles leren uit een boek.’ Met die woorden opende dagvoorzitter Aminata Cairo de conferentie Studeren met een functiebeperking. En boeken kwamen er dan ook niet aan te pas in de afgeladen zaal van Nieuwe Energie in Leiden. De conferentie stond volledig in het teken van de uitwisseling van ervaringen tussen studenten met een functiebeperking, docenten en studieadviseurs. Of in de woorden van Cairo: ‘Het gaat vandaag om ons allen, want wij vormen samen de universitaire gemeenschap.’

Op het netvlies
Directe aanleiding voor de conferentie was de Nederlandse ratificatie in 2016 van een VN-verdrag om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Volgens dat verdrag moeten bedrijven en (semi-)publieke instellingen – dus ook universiteiten – ervoor zorgen dat personen met een beperking volledig kunnen meedoen. ‘Het is echter te danken aan enkele actieve studenten dat dit verdrag bij ons écht goed op het netvlies kwam,’ gaf vice-rector magnificus Hester Bijl ruiterlijk toe. Ze doelde daarmee onder mee op rechtenstudente Jiska Stad-Ogier, die met haar collega’s van de organisatie Wij staan op toeziet op de naleving van het VN-verdrag.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s