Waarom een goede rechter literatuur leest

Kun je iemand anders echt leren kennen? Rechtsfilosofe Claudia Bouteligier meent van niet. En dat heeft grote consequenties voor de rechtspraak, vertelt ze op 16 september tijdens de Nacht van Kunst & Kennis.

Wat bezielde de verdachte? Het is een veelgehoorde vraag in de rechtbank. Bewust of onbewust gaan we op zoek naar de beweegredenen van de moordenaar, bankovervaller of verkrachter. Als we het verhaal van de dader weten, kunnen we tenminste een klein beetje begrijpen wat de toedracht was. En wat een gepaste straf is.

Maar wat als het verhaal van de verdachte niet strookt met de feiten? Of als de verdachte geen verhaal heeft? Het zijn deze en andere vragen die rechtsfilosofe Claudia Bouteligier bezighouden. Op 16 september vertelt zij erover tijdens de Nacht van Kunst & Kennis. Aan de hand van rechtszaken in de literatuur (Albert Camus) en de actualiteit (O.J. Simpson) laat Bouteligier zien dat het willen begrijpen van de dader weliswaar een menselijke reactie is, maar uit juridisch oogpunt problemen kan opleveren.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s