Een noodzakelijke nederlaag?

Een geallieerde landing bij het Franse stadje Dieppe werd in 1942 keihard afgeslagen door het Duitse leger. Toch claimden de opperbevelhebbers destijds dat de aanval een succes was. Wat klopt daarvan?

Het is begin 1942. Hitlers Derde Rijk is op haar hoogtepunt. Met een razendsnelle Blitzkrieg heeft het Duitse leger een groot deel van Europa in haar macht gekregen. Terwijl West-Europa al twee jaar onder de knoet van de Duitse Führer leeft, verloopt ook de opmars in Rusland op dat moment nog redelijk voorspoedig. Nog steeds verliest het Russische Rode Leger meer en meer terrein onder de voortdurende aanvallen van de goedbewapende en gedisciplineerde Wehrmacht.

Sovjetleider Josef Stalin hamert er bij zijn Westerse bondgenoten op dat hij de strijd tegen de Nazi’s onmogelijk in zijn eentje kan winnen. De geallieerden moeten – nu ze van de snelle Duitse opmars zijn bijgekomen – zo snel mogelijk een tweede front openen. Een invasie in West-Europa kan ervoor zorgen dat Hitler een deel van zijn troepen aan het Oostfront moet terugtrekken. Dat geeft de Russen eindelijk weer wat ademruimte.

Eén probleem: de Engelsen, Amerikanen en Canadezen durven het in 1942 nog niet aan om zo’n tweede front te openen. Om toch tegemoet te komen aan de Russische diplomatieke druk, wordt de mogelijkheid onderzocht om een snelle, overzichtelijke aanval op de kust van Frankrijk te lanceren, waarbij de troepen na een beperkt aantal uren op vijandelijke grond weer worden teruggetrokken. Dat zou niet alleen een krachtig signaal afgeven aan Hitler, maar ook bruikbare informatie opleveren voor latere grootschalige landingen.

Het Franse havenstadje Dieppe bleef na grondige analyses over als de meest geschikte locatie. Een haven zou bij een ‘echte’ invasie immers noodzakelijk zijn voor de aanvoer van soldaten en voorraden, dachten de generaals destijds. En Dieppe lag bovendien binnen bereik van de vliegtuigen van de Royal Air Force, zodat de soldaten verzekerd waren van  luchtsteun.

Het volledige artikel werd gepubliceerd in KIJK Magazine 9/2017.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s