Zij maken binnenkort een paraboolvlucht (en jij kunt mee)

Altijd al eens gewichtloos willen zijn? Dit is je kans! Een Nederlands studententeam gaat in december 2017 experimenten doen tijdens een paraboolvlucht, en ze zoeken nog gezonde vrijwilligers. Je moet wel aan een aantal strenge eisen voldoen, zegt de Leidse teamleider Evelien Lageweg.

Wat voor capriolen moet ik in gewichtloze toestand uitvoeren?

‘In december gaan we naar Bordeaux voor een aantal paraboolvluchten. Als een vliegtuig eerst sterk stijgt en vervolgens snel daalt, ervaar je een moment van gewichtloosheid. Op dat moment zullen de negen vrijwilligers met hun hersenen een computerspel spelen, dus zonder fysieke bewegingen te maken. Met behulp van een EEG-cap [een soort badmuts met elektroden, red.] kunnen we de hersenactiviteit van de vrijwilliger registreren. Die kan op die manier al denkend een kanon besturen en aliens neerschieten. Met vaste grond onder de voeten lukt dat al, maar we willen nu uitzoeken of het in gewichtloze toestand ook werkt.’

Fascinerend. En het is ook nog eens rocket science, toch?

‘Klopt. We voeren dit project uit voor ESA, de European Space Agency. De ruimtevaartorganisatie is erg benieuwd naar de uitkomsten, want het zou voor astronauten enorm handig zijn als zij met hun hersenen bepaalde taken kunnen uitvoeren. Stel dat er iets gerepareerd moet worden aan het International Space Station, dan heb je soms niet genoeg aan je twee handen. Bij dat soort complexe taken is het handig als je ook met je hersenen iets kunt besturen, bijvoorbeeld een robotarm. Zover zijn we nog lang niet, maar wie weet dragen we er een steentje aan bij.’

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s