‘Mijn studenten stoppen niet bij een zesje’

Tijdens de opening van het academisch jaar wordt traditiegetrouw de LUS Onderwijsprijs uitgereikt aan de beste docent op de universiteit. Maak kennis met de genomineerden. Deze week: Florian Schneider.

Sinoloog Florian Schneider was net op werkbezoek in China toen hij hoorde over zijn nominatie voor de LUS Onderwijsprijs. Het eerste wat hij deed was zijn vrouw bellen. ‘Ik was erg getroffen dat studenten mij genomineerd hadden. Zij was een stuk minder verbaasd. We praten veel over lesgeven, dus ze wist hoeveel ik hierom geef.’

Waar heb je deze nominatie aan te danken, denk je?

‘Ik vind het belangrijk om als docent mijn studenten ten volle te respecteren. Dat betekent dat ik niet van bovenaf mijn kennis wil opleggen, maar liever op gelijkwaardig niveau het gesprek wil aangaan over de stof. Waarom? Omdat ik niet zoveel waarde hecht aan hiërarchische structuren. Maar ook omdat ik er heilig van overtuigd ben dat je studenten alleen kunt helpen om stof beter te begrijpen. Je kunt ze hooguit leren om beter te leren, maar verder moeten ze het grotendeels zelf doen. Ik zie de rol van de docent dus meer als een mentor of begeleider dan een alwetende verteller.’

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s