Dichten in gebarentaal

Krijgt Leiden het allereerste muurgedicht in gebarentaal? Wel als het aan gebarentaalonderzoeker Victoria Nyst ligt. Samen met Taalmuseum Leiden en Stichting TEGEN-BEELD startte ze onlangs een crowdfundingscampagne.

Waarom een muurgedicht in gebarentaal?

‘Leiden staat bekend om zijn muurgedichten. Die zijn geschreven in allerlei verschillende talen, en laten de schoonheid zien van die diversiteit. Een gedicht in de Nederlandse gebarentaal – de moedertaal van de Nederlandse dovengemeenschap – mag daar natuurlijk niet aan ontbreken. Vergeet niet dat deze gebarentaal één van de uniek Nederlandse talen is, net zoals het Fries. Steek je de grens over naar België of Duitsland, dan hanteren ze daar een andere gebarentaal.’

Is het dan mogelijk om gedichten te vertellen zonder geschreven of gesproken tekst?

‘Jazeker. Met het project willen we laten zien dat je met gebarentaal prachtige poëzie kunt maken, iets wat lang niet iedereen weet. De bekendste gebarentaaldichter in Nederland is Wim Emmerik, die twee jaar geleden overleed. In zijn dichtwerk maakte hij mooie landschapsbeschrijvingen van Amsterdam, de natuur en de Hollandse polders. We zullen één van zijn gefilmde gedichten in de Leidse Hortus Botanicus laten zien op een groot LED-scherm.’

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s