Zij jaagt op donkere materie (maar bestaat dat wel?)

Het heelal heeft veel meer massa dan we kunnen aantonen. Zien we iets over het hoofd, of gebruiken we foutieve rekenmodellen? Margot Brouwer vertelt erover tijdens de Nacht van Kunst & Kennis op 16 september.

Zo’n tachtig procent van alle massa in ons heelal is onbekend. Onze huidige rekenmethoden laten wel zien hoeveel gewicht er zou moeten zijn, maar het lukt maar niet om aan te tonen welke hemellichamen die massa veroorzaken. Daardoor blijft een groot deel van de ruimte onverklaard.

Donkere materie

Het grootste deel van de wetenschappers denkt dat de missende massa uit zogenaamde ‘donkere materie’ bestaat: onbekende deeltjes die wel massa hebben, maar geen licht uitzenden of zich op een andere manier tonen. Dat zegt sterrenkundige Margot Brouwer. Zij treedt op 16 september op tijdens de Nacht van Kunst & Kennis. ‘Die wetenschappers vermoeden dat donkere materie al die extra zwaartekracht kan verklaren, en dat we in de toekomst wellicht zullen ontdekken wat het precies is.’

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s