Werken aan een superplant

Een plant kan zich behoorlijk goed verdedigen tegen ziekteverwekkers en rupsen, kevers of slakken. Dat gaat echter wel ten koste van de groei. Anneke Horstman, onderzoeker in Wageningen, ontving onlangs een Veni-beurs van NWO en onderzoekt de komende drie jaar of groei en verdediging ook samen kunnen gaan.

Wanneer een rups aan een koolplant knabbelt, lijkt de plant kansloos. Maar dat klopt niet helemaal. Iedere plant heeft namelijk een ingebouwd afweermechanisme. Het speeksel van de vraatzuchtige rups doet alle alarmbellen in de koolplant rinkelen, en de plant maakt het hormoon jasmonzuur aan. De kool wordt daardoor minder lekker voor de rups en met een beetje geluk gaat die op zoek naar een ander hapje. Met datzelfde mechanisme verweert de plant zich ook tegen gevaarlijke bacteriën of virussen.

Lees verder in Hypothese, het relatiemagazine van NWO.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s