Hoe een Zuid-Hollands volk zijn identiteit behield in de Romeinse tijd

Uit opgravingen blijkt dat de vroege bewoners van Zuid-Holland – de Cananefaten – tijdens de Romeinse overheersing sterk vasthielden aan hun eigen identiteit. Dat staat haaks op het gangbare beeld in de archeologie dat iedereen zo snel mogelijk Romein werd. Promotie op 21 november.

‘Lange tijd was het idee dat iedereen die binnen het Romeinse Rijk woonde, graag Romein wilde worden’, vertelt promovendus Jasper de Bruin. ‘Maar ik ontdekte: de Cananefaten wilden dat lange tijd helemaal niet. Ze wilden juist hun eigen spullen en werkwijze houden, in plaats van de ‘mooiere’ Romeinse spullen.’ Het Cananefaatse volk woonde verspreid over een paar honderd nederzettingen tussen Leiden en Rotterdam en migreerde rond het jaar 50 naar deze regio.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s