Zo haal je de wetenschap het klaslokaal binnen

Op Nederlandse universiteiten en hogescholen doen wetenschappers dagelijks onderzoek naar de effectiviteit van onderwijsmethoden. Toch belanden lang niet al die wetenschappelijke inzichten bij de docenten voor wie ze bedoeld zijn. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) slaat sinds 2012 een brug tussen klaslokaal en wetenschap.

Ineens viel het wiskundedocent Rodica Ernst op: veel van haar leerlingen op het Udens College maakten ‘schoonheidsfoutjes’ in hun proefwerken. Sommigen lazen de opdracht niet goed, anderen kwamen met uitkomsten waarvan je in één oogopslag kunt zien dat ze onmogelijk waar kunnen zijn. Het gevolg: onnodig lage cijfers en de nodige frustratie bij de leerlingen en docent.

Nu is Ernst niet iemand die bij de pakken neerzit. Samen met Plonie Nijhof van het Hermann Wesselink College in Amstelveen ontwikkelde ze de META-methode, een denkwijze voor leerlingen om moeilijke stof op een systematische manier te analyseren en problemen op te lossen. Met universitair hoofddocent Joris Ghysels van Maastricht University stelden ze vervolgens vast dat deze werkwijze de leerprestaties significant verbeterde bij de leerlingen die iets onder het klassengemiddelde scoorden. Ook de metacognitie, het reguleren van inspanning, het kritisch denken en het structureren van informatie verbeterden aanzienlijk, bleek uit het onderzoek onder meer dan 600 leerlingen.

Lees verder in Hypothese, het relatiemagazine van NWO.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s