Dragen van klompen leidde mogelijk tot voetklachten

Nederlandse boeren uit de 19de eeuw hadden regelmatig botafwijkingen, blijkt uit onderzoek van Leidse en Canadese bio-archeologen. De afwijkingen zijn mogelijk veroorzaakt door het dragen van klompen. Publicatie in het International Journal of Paleopathology.

De archeologen deden de ontdekking na het analyseren van de skeletten van zo’n 500 mensen die voornamelijk in de 19de eeuw begraven werden op een kerkhof in Middenbeemster. Toen dat kerkhof in 2011 geruimd werd, mochten Leidse onderzoekers en studenten de skeletten opgraven. Sindsdien vormen ze een belangrijke bron voor onderzoek. Met isotopenonderzoek, paleopathologie en massaspectrometrie konden ze voedingspatronen, ziektes en gezondheid achterhalen.

Loslatend kraakbeen

De Leidse masterstudente Irene Vikatou ontdekte nu dat deze skeletten opvallend vaak Osteochondritis dissecans vertonen, een aandoening waarbij een fragment kraakbeen samen met het eronder gelegen bot loslaat van het gewrichtsoppervlak. Over het algemeen krijgt minder dan 1 procent van de mensen de aandoening, maar in Middenbeemster betrof het maar liefst 13 procent. Bovendien zat dat in alle gevallen op de voeten.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s