Hoe een nationale voedingsrichtlijn het milieu kan verbeteren

Je kunt niet alleen je gezondheid, maar ook het milieu verbeteren door de nationale voedingsrichtlijnen te volgen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Leiden. Publicatie in PNAS.

We weten al geruime tijd dat ons eetpatroon niet alleen de gezondheid maar ook het milieu beïnvloedt. Desondanks worden de nationale voedingsvoorschriften bijna nooit ontwikkeld met die milieu-impact in het achterhoofd. Van de 37 landen die in deze studie zijn beoordeeld, namen slechts vier voedingsvoorschriften duurzaamheidsaspecten mee in hun afwegingen. Het advies van het Nederlandse voedingscentrum is één van die positieve uitzonderingen.

Milieuwinst voor Nederland

Al is duurzaamheid dus afwezig in veel nationale voedingsvoorschriften, toch zijn hun adviezen vaak goed voor het milieu omdat ze bijvoorbeeld adviseren om minder vlees te eten. Deze studie laat zien dat het volgen van zo’n nationaal aanbevolen voedingsrichtlijn tot de grootste milieuwinst leidt in de Verenigde Staten, Australië, Brazilië en Canada. Dit komt met name door de verminderde vleesconsumptie. Ook in de meeste EU-landen leidt het tot een beter milieu, met name in Griekenland, Ierland en Nederland.

Lees verder op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s