Topje Mont Blanc in Teylers blijkt niet de alleroudste

Het is al eeuwen een pronkstuk uit de collectie van Teylers Museum: het topje van de Mont Blanc. Nu blijkt dat een Duits museum ook een topje in huis heeft, en nog een ouder exemplaar ook.

Een klein driehoekig puntje graniet, veel meer is het niet. Een argeloze bezoeker van Teylers Museum in Haarlem loopt het steentje dan ook gemakkelijk voorbij. Terwijl het hier nota bene gaat om een van de topstukken van het oudste museum van Nederland: het topje van de Mont Blanc. Afgehakt in 1787 en aangekocht in 1802 is het al eeuwenlang een toeristische trekpleister waar mensen van verre naar komen kijken.

Uit onderzoek van oud-conservator Bert Sliggers blijkt nu echter dat het topje van Teylers niet de enige in zijn soort is, en bovendien niet de alleroudste. Hij promoveerde eerder dit jaar op een onderzoek naar Martinus van Marum, de eerste directeur van het befaamde Haarlemse museum. Sliggers ontdekte onder meer dat een museum in het Duitse Görlitz ook een topje van de Mont Blanc bezit. Het Duitse exemplaar was bovendien afkomstig van de allereerste expeditie naar de top in 1786, terwijl het Haarlemse pronkstuk een jaar later bij een tweede beklimming werd meegenomen.

Lees verder op de website van het Haarlems Dagblad (achter paywall).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s