Paul Christiaan Flu: Surinaams hoogleraar in oorlogstijd

De Surinamer Paul Christiaan Flu was een briljante tropenarts die in 1938 rector magnificus werd van de Universiteit Leiden. De oorlogsjaren maakten echter abrupt een einde aan zijn bliksemcarrière: zijn zoon werd vermoord en zelf zat hij gevangen in een concentratiekamp. Een trieste familiekroniek.

4 januari 1944. Zo tegen het middaguur fietst verpleger Arnoldus Krom vanaf verpleeghuis Endegeest door Oegstgeest. Ter hoogte van de Rijksstraatweg Den Haag-Amsterdam hoort hij ineens een doffe knal in een zwarte dienstauto. Het portier gaat open en drie mannen sleuren een lichaam in de berm. De SS-er J.W. Hoffmann legt opnieuw aan en haalt de trekker nog tweemaal over. De verpleger wordt gesommeerd om door te fietsen.

Lees het hele verhaal op de website van de Universiteit Leiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s