‘Zelfs een inheemse zomereik is bijna niet meer te vinden’

Veel oer-Hollandse planten en bomen worden met uitsterven bedreigd. Een nationale zadencollectie moet deze soorten behouden voor de toekomst. Maar waarom is dat zo belangrijk? We vroegen het botanicus Joop Schaminée.

Nederland telt meer dan 1500 soorten wilde planten. Dat kunnen er over een aantal jaar wel eens een stuk minder zijn. Maar liefst een derde van de planten is bedreigd, en 71 soorten zijn zelfs zo ernstig in gevaar dat ze binnenkort in Nederland kunnen uitsterven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de paarsgeblokte kievitsbloem, de struikachtige muurbloem en de sierlijke karwijselie.

Onderzoekers van de universiteiten in Nijmegen en Wageningen luiden nu de noodklok. Ze willen voorkomen dat deze inheemse soorten voorgoed verloren gaan. Hun plan: een nationale collectie waar de zaden van al deze inheemse soorten liggen opgeslagen. Mocht er ooit een moment komen waarop een Nederlandse plantensoort uitsterft in het wild, dan komt de zadenbank in actie: na het ontdooien, opkweken en vermenigvuldigen kunnen wetenschappers de verdwenen plantensoort opnieuw ‘uitzetten’ in de natuur.

Inmiddels zijn de plannen voor zo’n nationale zadenbank al behoorlijk vergevorderd. Als alles volgens plan verloopt, komen er in Nijmegen en Wageningen twee identieke collecties te liggen met ingevroren zaden, zodat er altijd een back-up achter de hand is. Maar waarom is het zo erg als een plantensoort in Nederland uitsterft? En kunnen we niet gewoon zaden uit het buitenland halen om die soort te herintroduceren? KIJK vroeg het aan hoogleraar Joop Schaminée, initiatiefnemer van de nationale zadencollectie.

Lees verder in KIJK Magazine (via Blendle).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s