Gat in de markt

Technische hoogstandjes van eigen bodem zijn er genoeg. In NederTech elke maand een mooi voorbeeld. Deze keer: een robot die heel nauwkeurig gaatjes in een schedel boort.

Een been breken is ontzettend vervelend, maar toch is de kans groot dat je een paar weken later weer vrolijk rondhuppelt. Wie complicaties onder de hersenpan krijgt – zoals een hersentumor – is meestal veel verder van huis. Onder je schedel ligt namelijk een wirwar van belangrijke radertjes die je allemaal nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. Chirurgen die zo’n tumor willen verwijderen, moeten dan ook heel voorzichtig te werk gaan om de schade niet nog groter te maken. Datzelfde geldt bijvoorbeeld bij het plaatsen van een gehoorimplantaat.

Dat vereist allereerst een vaste hand en veel geduld. De chirurg moet met een freesmachinetje een gaatje boren in de laterale schedelbasis, een soort omgekeerde piramide van bot rond je oor. Dat kan soms uren duren, want de chirurg moet met een microscoop heel zorgvuldig zijn weg vinden langs structuren die allemaal in dat bot verstopt zitten. Een millimeter teveel naar links, en hij kan zomaar je smaakzenuw of je gehoor uitschakelen. En gaat hij te ver naar rechts, dan raakt hij misschien wel een bloedvat of je evenwichtsorgaan.

Lees verder in KIJK Magazine (via Blendle).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s