‘Wekkergate’ zet Europese klokken op achterstand

Digitale klokken in West-Europa liepen begin dit jaar ineens een paar minuten achter. De boosdoener: een hoogoplopende burenruzie op de Balkan. Hoe zit het Europese stroomnetwerk in elkaar?

Alwéér de trein gemist. Het zal veel Nederlanders begin dit jaar zijn overkomen. Ze waren keurig opgestaan zonder te snoozen, hadden het ontbijt in een rap tempo soldaat gemaakt en haastig afscheid genomen van de kinderen, maar toch zagen ze de Intercity voor hun ogen wegrijden. Dat is natuurlijk niet best voor je ochtendhumeur.

Wat ze niet wisten, is dat de wekkerradio de boosdoener was. Die liep een paar minuten achter waardoor het alarm te laat afging. Hetzelfde gold voor veel andere digitale klokken in huis, waaronder die op ovens en magnetrons. Op het hoogtepunt van de ‘crisis’ liepen digitale klokken in een groot deel van Europa zeker zes minuten achter op schema, van Denemarken tot Griekenland, en van Polen tot Spanje.

Wat bleek: de frequentie waarmee de elektriciteit uit de Europese stopcontacten stroomde, was plotseling veranderd en dat had invloed op onze klokken. Een ruzie tussen Kosovo en Servië was de oorzaak (zie kader). Maar hoe kan een akkefietje op kilometers afstand zelfs ons kleine landje benadelen? En hoe zit het Europese stroomnet eigenlijk in elkaar?

Lees verder in KIJK Magazine (via Blendle).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s