Politie duikt nog eenmaal in moord op drugsverslaafde

De 28-jarige Dirk Schaap werd op 4 oktober 1993 dood gevonden in zijn huis in Haarlem. Hij was een gewelddadige dood gestorven. Precies 25 jaar later hoopt de politie alsnog op een doorbraak.

Dit artikel verscheen op 13 oktober 2018 in het Haarlems Dagblad.

Voor het eerst in lange tijd leek de toekomst in 1993 weer een beetje naar Dirk Schaap te lachen. Hij was weliswaar nog steeds niet volledig afgekickt van de harddrugs, maar met behulp van methadon ging het stap voor stap een beetje beter. Kort daarvoor was hij oom geworden van een neefje, en dat gaf hem een goede reden om zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij was zelfs weer eens naar de kapper geweest.

Maar toen werd Schaap gevonden. Dood, in de badkamer van zijn appartementje aan de Haarlemse Hooimarkt. Hij bleek met geweld omgebracht, volgens openbare bronnen door een harde klap met een slagwapen.

Precies 25 jaar later is de brute moord nog steeds niet opgelost. Op 4 oktober – de ‘verjaardag’ van de moordzaak – probeert de politie Noord-Holland het nog een keer. Met een film en foto’s op social media brengen ze deze cold case opnieuw tot leven. Ook staat de moord op Schaap op de coldcasekalender, een kalender met onopgeloste moordzaken die is verspreid over alle gevangenissen. Het is waarschijnlijk de laatste kans om deze zaak nog tot een bevredigend einde te brengen.

Rust brengen

Een eventuele doorbraak moet de nabestaanden van Schaap rust brengen. Zo ook zijn zus Carla. Zij ziet nog precies voor zich hoe de politie bij haar aanbelde op die fatale dag. Het was de dag na de eerste verjaardag van haar zoontje, het neefje van Dirk. ‘Toen de agenten bij ons binnenkwamen vertelden ze dat Dirk als vermist was opgegeven omdat hij zijn methadon niet had opgehaald. Toen ze gingen kijken in zijn huis, bleek hij overleden. Die dag is als een waas aan me voorbij gegaan. En als ik er nu aan terugdenk, voel ik me nog net zo terneergeslagen als toen.’

De problemen van Dirk Schaap ontstonden vermoedelijk in zijn jeugd. Op jonge leeftijd gingen zijn ouders scheiden. Niet lang daarna vond Dirk op 16-jarige leeftijd zijn biologische vader, die onverwacht gestorven was. Twee jaar later overleed ook zijn moeder, waarna de kinderen bij haar nieuwe vriend overbleven. Die kreeg zo’n slaande ruzie met Dirk dat hij hem met dwang het huis uit zette. Carla: ‘Vervolgens zwierf hij rond en ging hij met de verkeerde mensen om.’

Toedracht ontdekken

Een oplossing van de zaak zal ervoor zorgen dat ze het ‘een plek kan geven’, zegt Carla. ‘Het is fijn om te weten dat de politie nog aan het zoeken is, dat de rechercheurs er niet mee gestopt zijn. Ik hoop nog altijd dat ze de toedracht ontdekken. Het is immers iets dat ik altijd meedraag. Zo lijkt mijn zoon qua karakter bijvoorbeeld erg veel op Dirk. Ze zouden het goed met elkaar kunnen vinden. Dat dat nooit meer gaat gebeuren maakt me nog altijd verdrietig.’

Hoe groot is de kans van slagen van deze hernieuwde zoektocht? De politie hoopt vooral ‘dat er iemand opstaat die ons meer kan vertellen’, zegt woordvoerder Kirsten Westrik. ‘Vervolgens worden die tips allemaal uiterst secuur nagegaan. En in zaken waarbij we nog hoopvolle forensische sporen hebben, zullen we die naar het Nederlands Forensisch Instituut sturen voor analyse.’ Of dat in het geval van de zaak Schaap ook zo is, kan ze in het belang van het onderzoek niet zeggen.


Noord-Holland heeft kleinste coldcaseteam van Nederland

Het coldcaseteam van de politieregio Noord-Holland heeft het kleinste aantal vaste krachten van alle Nederlandse politieregio’s. Dat blijkt uit gegevens die onlangs zijn opgevraagd door het radioprogramma Argos. De eenheid heeft permanent 3,75 medewerkers beschikbaar voor het oplossen van oude ernstige delicten, langdurige vermissingen en het identificeren van onbekende doden. In Noord-Holland zijn momenteel 88 zaken gelabeld als cold case. Ter vergelijking: de politieregio Zeeland & West-Brabant heeft op dit moment 85 cold cases in haar archiefkast, maar kan beschikken over een permanente bezetting van 14 coldcaserechercheurs.

Hoogleraar Rechtspsychologie Peter van Koppen van de Vrije Universiteit Amsterdam – een autoriteit op het gebied van cold cases – toont zich in het radioprogramma kritisch. ‘We snappen heus wel dat de politie niet alle cold cases kan oppakken. Maar als je een familie hoop geeft, dan mag je van de politie eisen dat dat serieus is. En dat er een serieus team aan het werk gaat. Dat is in grote delen van Nederland niet het geval.’

De Noord-Hollandse politie voldoet overigens wel aan de landelijke eisen. Sinds enkele jaren moet iedere politieregio minimaal drie agenten vrijmaken voor onderzoek naar cold cases. Bovendien worden de cijfers vertekend doordat de politieregio’s soms andere werkwijzen hanteren, zegt Kirsten Westrik, woordvoerder van de politie Noord-Holland. ‘Je kunt onze vast coldcaserechercheurs het best zien als rompteam. Zij doen de administratie en coördinatie van de cold cases. Zodra een cold case wordt opgeschaald, wordt er vervolgens een andere recherchetak aan de zaak gekoppeld die het onderzoek draait.’

Als voorbeeld van de effectiviteit van de Noord-Hollandse aanpak, verwijst Westrik naar de recente doorbraak in de zaak van Milica van Doorn. De 19-jarige vrouw werd in 1992 verkracht en vermoord gevonden in een vijver in Zaandam. Uit een DNA-test bleek dat het om een dader van Turkse afkomst moest gaan. De politie nam onlangs bij 130 Turkse mannen DNA af, waarna de vermoedelijke dader eind 2017 kon worden gearresteerd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s