Bodem in beeld

Technische hoogstandjes van eigen bodem zijn er genoeg. KIJK bespreekt elke maand een mooi voorbeeld. Deze keer: een bodemscanner die de voedselproductie in ontwikkelingslanden drastisch moet verhogen.

De wereldbevolking groeit, en rap ook. De Verenigde Naties schatten dat er in 2050 zo’n negen miljard mensen op aarde rondlopen, ongeveer twee miljard meer dan nu. Met name in ontwikkelingslanden in Azië en Afrika groeit de bevolking explosief. Willen we die mensenmassa voeden, dan zullen we meer voedsel moeten produceren. Veel meer.

Dat wordt nog een hele klus, want boeren in ontwikkelingslanden produceren veel minder voedsel dan hun collega’s in Westerse landen. Waar een Nederlandse boer al gauw zo’n negen ton graan per hectare produceert, verbouwt een Keniaanse boer meestal minder dan twee ton op dezelfde hoeveelheid landbouwgrond. Dat heeft er vaak mee te maken dat die boeren hun landbouwgrond niet optimaal benutten. Ze gebruiken bijvoorbeeld te weinig of te veel mest waardoor de bodem verschraald of verzuurt.

Mobiele infraroodscanner

Een bedrijf uit Wageningen heeft nu een handige manier gevonden om deze boeren in ontwikkelingslanden te helpen. AgroCares ontwikkelde een mobiele infraroodscanner waarmee boeren gemakkelijk de staat van hun landbouwgrond kunnen laten onderzoeken. Ook kunnen ze professioneel advies krijgen hoe ze de opbrengst van hun gewassen kunnen vergroten.

Lees verder in KIJK Magazine (via Blendle).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s