Gezocht: duisternis

Nederland kent bijna geen echte duisternis meer, vooral niet in de Randstad. Dat is slecht nieuws voor sterrenwachten. In het Noord-Hollandse Overveen proberen astronomen te redden wat er te redden valt. “We ontnemen onze kinderen een blik op de sterren.”

Het kan donker zijn in het Noord-Hollandse dorpje Overveen. Heel donker. Wie ’s avonds laat vanaf het station richting de duinen wandelt, ziet op een gegeven moment bijna geen hand meer voor ogen. Het is een ideale locatie voor de amateurastronomen van volkssterrenwacht Copernicus, die enkele keren per week de hemel afspeuren naar sterren en planeten. Hun telescoop staat in een koepeltje dat als een metalen molshoop boven de grond uitsteekt.

Toch is het hier in de Noord-Hollandse duinen allang niet meer zo donker als enkele jaren geleden, zegt René Bok, secretaris van Copernicus. Hij heeft zojuist afscheid genomen van de allerlaatste gasten van een bezoekersavond, en drinkt nog even een kop koffie met de andere vrijwilligers. “De bebouwing in de omgeving rukt steeds verder op richting de duinen, en ook de industrie in het havengebied van IJmuiden geeft veel hinderlijk licht. Tot overmaat van ramp zijn er nu plannen om woonhuizen te bouwen rond onze sterrenwacht.”

Al dat licht is slecht nieuws voor de astronomen van Copernicus. Het licht wordt namelijk weerkaatst in de atmosfeer, waardoor er ’s avonds vaak een oranje gloed te zien is in het gebied. De sterren op de achtergrond zijn daardoor steeds minder goed zichtbaar door de telescoop. “Echte duisternis kennen we hier al een poosje niet meer, maar het wordt er jammer genoeg alleen maar erger op”, verzucht Bok. “Als het zo doorgaat, kunnen we beter opdoeken. Verhuizen is helaas geen optie, want daarvoor hebben we geen geld. Zo simpel is het.”

Zwaar gehinderd

Copernicus is niet de enige sterrenwacht in Nederland die last heeft van licht. Uit onderzoek blijkt dat alle sterrenwachten in de Randstad er zwaar door worden gehinderd. Neem bijvoorbeeld de Volkssterrenwacht Rijswijk, in het hart van het Westland. Daar worden ’s nachts lichtwaarden gemeten van 15 millicandela per vierkante meter: dat is dezelfde lichtsterkte als zo’n vijftien zaklampen. Ter vergelijking: de sterrenwacht op het pikdonkere Texel scoort een waarde van 0,0.

Lees verder in KIJK Magazine (via Blendle).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s